29 oktober 2005

Derde in AVD-cross Dwingeloo

Op deze zonnige oktoberdag stond Lindy aan de start van de 41ste AVD-cross in het Drentse Dwingeloo. De cross ging over vijf ronden van (ruim) een kilometer lang. De ronde bestond uit heel veel bochtjes, stronkjes en andere oneffenheden. Dit is nou niet bepaald een parcours waar Lindy goed uit de voeten kan. "Ik kon totaal niet in mijn ritme komen. Er zat niet één stukje in het parcours waar ik in een lekkere pas kon lopen. Vorige week zaterdag heeft Grete ons bochtentraining gegeven. Nou dat kwam vandaag wel goed van pas! Ik heb dus maar de uitdaging gezocht om zoveel mogelijk de bochten te nemen op de manier waarop Grete het ons vorige week voor heeft gedaan. Op dit parcours moest ik overduidelijk de meerdere erkennen in topatlete Adriënne Herzog en de uit Dwingeloo afkomstige Andrea Deelstra. Zij waren duidelijk een maatje te groot. Niettemin was het een goede training. Ik kan hier alleen maar beter van worden. De volgende cross is de Warandeloop in Tilburg en dat parcours zal me naar verwachting een stuk beter liggen." <<foto's>>
 

27 oktober 2005

Eindelijk, de bul is binnen!!!

Na vier jaar studeren heeft Lindy haar bul van de studie bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam in ontvangst genomen. De formele afronding verliep wat stroef. Niet bepaald kenmerkend voor de manier waarop ze de studie doorliep. Met veel plezier en in rap tempo heeft Lindy de studie doorlopen. Op haar cijferlijst prijken de niet onverdienstelijke 8 en 7,5 voor respectievelijk haar scriptie en onderzoeksstage. De meeste kersverse doctorandi zijn druk aan het solliciteren, maar Lindy zit al weer volop met haar neus in de boeken, de wetboeken wel te verstaan. Ze ziet zich niet voor de rest van haar leven als bewegingswetenschapster aan het werk en heeft daarom de keuze gemaakt om de studie Nederlands Recht op te pakken. Dit keer een stuk dichter bij huis: Nijmegen. Zondag heeft ze haar afstudeerfeest en woensdag maakt ze alweer een tentamen. Lindy: "Deze dagen wil ik lekker genieten van mijn afstuderen en ik hoop dat ik rechten met net zoveel plezier en succes afrond!! De toekomst daarna zie ik met vertrouwen tegemoet; nu al heb ik een bijbaantje bij een advocaten & notarissen kantoor."
 

15 oktober 2005

Crossseizoen van start

Zaterdag 15 oktober is in Harderwijk met de Athloscross het crossseizoen van start gegaan.  Dit is twee weken eerder dan gebruikelijk. De weersomstandigheden waren dan ook buitengewoon zomers voor een cross. Lindy wil zich deze winter voor het eerst toeleggen op de lange cross en daarom koos ze ook in Harderwijk voor de lange cross van 5000m. Het was weer een totaal andere wedstrijd dan de 4 mijl een week eerder. Zo recht en snel het parcours daar was, zo mul, heuvelig en bochtig was het parcours in het Strokelbos. In het sterk bezette veld eindigde Lindy als vierde achter topatletes Miranda Boonstra, Anne-Mieke van der Pol en Marlies Overbeeke. Lindy slaagde erin om Irma Heeren ruim 25 seconden voor te blijven. Zo kort na de grote inspanning van vorige week, was Lindy niet in staat om nu alweer zo diep te gaan. Ze heeft dan ook vooral lekker gelopen en met veel plezier weer geroken aan het crossen. Komende weken gaat ze zich voorbereiden op de Warandeloop die zondag 13 november in Tilburg plaatsvindt. Of ze voor die tijd nog een crosswedstrijd loopt weet ze op dit moment nog niet, want in de tussentijd staat er nog een buluitreiking van de studie bewegingswetenschappen op het programma en dat moet natuurlijk ook nog gevierd worden! <<uitslag>>    <<foto's>>
 

10 oktober 2005

Goed optreden bij 4 mijl van Groningen

Zondag stond Lindy aan de start van de 4 mijl van Groningen. Als genodigde atlete was zij in de luxe positie vooraan te mogen starten. Onder toeziend oog van 80.000 toeschouwers snelde Lindy in 22.34.9 minuten vanaf de start in Haren naar de finish op de Vismarkt in Groningen. Ze werd daarmee 12 dame en 7de Nederlandse. In het totale klassement van 12.500 lopers legde ze beslag op de 65ste plaats. Knap is de manier waarop Lindy haar wedstrijd wist in te delen als onervaren atlete op de langere afstanden en op de weg. Ze kende amper verval en dat is vrij uitzonderlijk. Doordat de meeste atleten veel harder starten, werd ze in de eerste kilometer die ze in 3.25 minuten aflegde door redelijk wat lopers ingehaald. Na 1 kilometer was ze zelf alleen nog maar aan het inhalen. Ondanks de vermoeidheid die ze na ruim 4 kilometer in de benen voelde komen wist ze het tempo constant te houden. In de laatste 1,5 kilometer - en tevens het zwaarste deel van het parcours - ging het tempo zelfs nog iets omhoog. In de winkelstraat van Groningen kwam de verzuring dan ook in de benen. Daaruit blijkt wel dat Lindy eruit gehaald heeft wat er op dit moment in zit. <<uitslag>>

 

25 september 2005

Winst in Newline-loop

De eerste beproeving op de weg heeft Lindy met succes doorstaan. In het september zonnetje is ze met een tijd van 27.40 min naar de winst gelopen op de 7,5 km van de Newline-loop in Hattem. Ze moest op deze afstand slechts één mannelijke atleet voor zich dulden.  Lindy had bijna vier minuten voorsprong op oud clubgenote Hermi Drenth die de tweede plaats opeiste. Vooraf dacht Lindy dat het erg onwennig zou zijn om zo'n afstand op de weg af te leggen, maar dat viel heel erg mee. Lindy: "Eigenlijk liep het juist heel lekker en toen we het stadje uitliepen kwam ik ook goed in mijn ritme. Het stuk door de woonwijk vond ik wel wat lastiger. Dat stuk van het parcours was voor mij volstrekt onbekend terrein en het kronkelde behoorlijk, waardoor ik het overzicht even kwijt was. Het scheelde dat er wel steeds groepjes mensen langs de kant stonden aan te moedigen. Veel van hen merkten op dat ik de eerste dame was en dat gaf wel een erg goed gevoel. Het laatste stuk naar de finish was een hele ervaring. Eerst de poort door en daarna veel mensen, een muziekbandje en natuurlijk het bekende geluid van speaker Henk Borgmeijer. Het was echt de sfeer die hoort bij een wegwedstrijd."
 

18 september 2005

Deelname aan Newline 7,5 km

Zaterdag 24 september zal Lindy deelnemen aan de 7,5 km als bijnummer van de Newline Halve Marathon te Hattem. De trainingen van Lindy gaan weer goed. Ze zal zich wat meer op de lange afstanden gaan toeleggen dan voorheen. De loop over 7,5 km van haar sponsor Newline past hier goed in. Lindy heeft totaal nog geen ervaring met het lopen op de weg. Daarom is de loop in Hattem een mooie gelegenheid om daar eens aan te ruiken, voordat ze bij de 4 mijl van Groningen op 10 oktober haar debuut zal gaan maken op een echte wegwedstrijd. In training heeft Lindy al kleine stukjes op de weg gelopen. "Eerst was dat erg vreemd, want ik was bijna allergisch voor asfalt!" lacht ze.
De Newline halve marathon en prestatielopen starten om 15.30 uur vanaf de Stationslaan te Hattem. Het is zeker een aanrader om te komen kijken bij deze gezellige wedstrijd! Zelf meedoen is natuurlijk nog veel leuker. Klik hier voor meer informatie.

“De Gelderlander”  maandag 28 februari 2005 

Burgman tweede op NK cross 
Paar seconden achter gouden plak

Door THEO BOSMAN 

ROGGEL EN NEER – Lindy Burgman kwam gisteren in het Limburgse Roggel en Neer tijdens de Nederlandse veldloopkampioenschappen een handvol seconden te kort om de titel op de korte cross voor zich te kunnen opeisen. Voor de atlete van het Arnhemse Ciko’66 restte het zilver. 

Vorig jaar in Holten greep Lindy Burgman met een vierde plaats net buiten de prijzen. Gisteren was ze op de korte cross (2700 meter) dicht bij een nationaal kampioenschap.
            Alleen Lesley van Miert van Sprint uit Breda was gisteren voor haar een maatje te groot. “Als je tweede wordt en je zit er zo dicht bij, denk je er aan dat je ook zo maar zo eerste had kunnen worden”, keek de twintigjarige Arnhemse direct na afloop met een content gevoel terug. “Ik moet tevreden zijn. Halverwege de wedstrijd zag het er niet naar uit dat ik in de medailles zou lopen. Ik liep lange tijd in een vrij kansloze positie.”
            In het winterseizoen heeft Burgman, die vorig jaar de overstap maakte van Honoré Hoedt naar Ciko-trainer
Grete Koens, zich niet kunnen onderscheiden. Ze werd geplaagd door tal van kwaaltjes, het meest nog door een slepende knieblessure. Daardoor kon de Arnhemse atlete op de landelijke crossen niet in actie komen.
            Het gebrek aan wedstrijdritme brak haar toch enigszins op. “Na ongeveer een kilometer kreeg ik het moeilijk en moest het even laten lopen”, zei ze. “Ik heb maar twee regiocrossjes gelopen. Zo’n inspanning als die van vandaag ben ik niet meer gewend. Op wilskracht ben ik verder gegaan en dat heeft goed uitgepakt.”
            Burgman werkte zich naar voren en dankzij haar sterke eindschot bond ze in de slotfase ook nog Helen Hofstede aan haar zegekar. “Hartstikke mooi, die tweede plaats. En mijn eerste medaille bij de senioren”, aldus een trotse Burgman.  <<uitslag>> <<foto's>>

13 februari 2005

Goede generale voor NK-veldloop

Lindy heeft zondag 13 februari deelgenomen aan een cross in Roggel (Limburg). Op dezelfde locatie vindt twee weken later het NK veldloop plaats. Vandaag ging de strijd over een afstand van 4370m. Haar grootste concurrente was Jolanda Verstraeten die eerder dit seizoen deel heeft genomen aan het EK veldloop. Het eerste stuk draaide het bij Lindy niet zo soepel tegen de sneeuwbui in, maar iets meer in de beschutting van de bomen kwam ze lekker in haar ritme en wist ze steeds dichter bij Jolanda te komen, die er toen al een stuk vooruit was. Nog op tijd wist Lindy het gat te dichten en met een mooie eindsprint liep ze naar de overwinning. <<uitslag>>

29 januari 2005

Cross als goede trainingsprikkel

Zaterdag 29 januari heeft Lindy deelgenomen aan de Hondsrugcross te Emmen. In de dames en herenwedstrijd over ruim 4100 meter kwam ze met grote voorsprong als eerste over de finish in een tijd van 15.29 min. "Het was wel weer even wennen om een wat grotere inspanning van je lichaam te vragen. Ik ben nog maar korte tijd weer op niveau aan het trainen, waarbij vooral het lopen vanuit ontspanning het uitgangspunt is. Dit was een mooie wedstrijd om er weer een beetje in te komen" aldus de tevreden atlete na afloop van de wedstrijd. 

29 december 2004

Geslaagde trainingsstage

Lindy heeft een geslaagde trainingsstage in het zonnige Portugal achter de rug. Het herstel van haar knieblessure verliep daar wonderbaarlijk snel. Ze heeft al weer redelijk wat kunnen trainen. Lindy kijkt dan ook tevreden terug op de stage die mogelijk werd gemaakt door het Vriendenfondsfoto's

4 december 2004

Stage Portugal

Van 6 tot en met 27 december zal Lindy in het Portugese Monte Gordo verblijven. Gekweld door blessures heeft ze een lange tijd niet of nauwelijks kunnen trainen. Het herstel lijkt zich nu duidelijk in gang te hebben gezet. Lindy hoopt in Portugal verder te herstellen, het lopen weer op te bouwen en haar conditie weer op pijl te krijgen door veel alternatieve training te doen. 

 

16 oktober 2004

P.E.C.1910 verruild voor Ciko'66

Door wisseling van trainer is Lindy ook van vereniging veranderd. Lindy heeft de Zwolse atletiekvereniging P.E.C 1910 verruild voor het Arnhemse Ciko'66. Dit is de vereniging waarbij haar nieuwe trainster Grete Koens is aangesloten. Lindy zal in het vervolg dus bij Nederlands Kampioenschappen in het oranje-zwart ten tonele verschijnen.

 

6 oktober 2004

Nieuwe trainster: Grete Koens

Door veranderde werkzaamheden zal bondscoach Honoré Hoedt geen nationale atleten meer begeleiden. Lindy is daarom opzoek gegaan naar een nieuwe trainer. In de persoon van oud top-atlete Grete Koens heeft Lindy een zeer ambitieuze persoonlijke trainster gevonden. Lindy heeft er dan ook erg veel vertrouwen in en  kijkt gretig uit naar het komende seizoen.

 

25 augustus 2004

Einde zomerseizoen

Het zomerseizoen is aan zijn einde gekomen. Lindy was nog uitgenodigd om deel te nemen aan de 1000m in het voorprogramma van de Golden League wedstrijd "De Ivo van Damme Memorial" te Brussel, maar vanwege een lichte blessure heeft ze dit aan zich voorbij laten gaan. Lindy kijkt terug op een geslaagd seizoen, waarin ze haar persoonlijk record op de 1500m van 4.30.50 naar 4.26.36 heeft gebracht. Ook haar debuut op de 3000m is naar tevredenheid verlopen. Op de 1000m wist ze een tijd van 2.49.66 op de klok te brengen.
Na een periode van (relatieve) rust zal Lindy zich gaan voorbereiden op het crossseizoen.

 

"De Stentor" maandag 2 augustus 2004

Burgman stelt record scherper

HEUSDEN-ZOLDER- Bij de IAAF Grandprix II Meeting "De nacht van Heusden" in het Belgische Heusden-Zolder heeft PEC-altete Lindy Burgman haar persoonlijk record op de 1500m opnieuw aangescherpt. Burgman finishte in de B-race in een tijd van 4.26.36, ruim een seconde sneller dan vorige week in Gent. Het talent heeft inmiddels in 2004 al ruim vier seconden van haar beste tijd afgehaald.

 

"De Stentor" woensdag 28 juli 2004

Atlete Burgman derde in Gent

GENT - Lindy Burgman heeft een goede prestatie neergezet bij een internationale atletiekwedstrijd  in  Gent.  De  atlete van   av PEC 1910 uit Zwolle pakte de derde plaats op de 1500 meter. Ze liep een sterke laatste ronde en finishte in een persoonlijk record van 4.27.51. De Britse Freija Murray won. Sharon Tavengwa ui Zimbabwe, trainings-maatje van Burgman op Papnedal, werd tweede.

 

 "De Stentor" maandag 19 juli 2004

Atlete Burgman neemt revanche op zichzelf

UTRECHT - Het NK atletiek werd vorige week een deceptie voor Lindy Burgman van AV PEC    1910. Door een val in de openingsfase van de 1500 meter verspeelde zij het uitzicht op een goede klassering.
Bij wedstrijden in Utrecht revancheerde Burgman zich. Zij verbeterde het clubrecord op de 1000 meter en bracht de nieuwe top-tijd naar 2.49.66. Dat is drie seconden sneller dan ooit en goed voor een plaats bij de 25 aller tijden in Nederland.

 

"De Stentor" maandag 14 juni 2004

Toptijd Burgman op 3000 meter

LEIDEN - Tijdens wedstrijden om de Gouden Spike in Leiden heeft de Zwolse atlete Lindy Burgman een uitstekende tijd op de 3000 meter neergezet: 9.31.75. Dat was goed voor de tweede plaats. 'Er zou gehaast worden op een tempo van 9.30 minuten. De opening ging toch wat harder, maar ik kon mooi in de kopgroep meekomen. Ik ben zeer tevreden.'

 

28-05-2004 ::: Lindy Burgman krijgt trainingsstage Kenia aangeboden


 
Vrienden Jeugdfonds ondersteunt vier Villa MiLa talenten

De 4 Villa MiLa talenten Bas Eefting, Marije te Raa, Brechje de Ruyck en Lindy Burgman zullen van het Vrienden Jeugdfonds van de Vrienden van de KNAU (veelal oud-internationals en -officials) een belangrijke ondersteuning ontvangen om een trainingsstage in Kenia te volgen. Samen met leden van de Olympische selectie zullen zij in het High Altitude Centre van Lornah Kiplagat nieuwe inspiraties en loopervaringen kunnen opdoen.

Motivatie:
Bas, Marije, Brechje en Lindy zijn talenten met een gelijkmatige ontwikkeling die over een hoge drive beschikken. Het Vrienden Jeugdfonds van de Vrienden van de KNAU heeft onderkend dat bovengenoemde atleten door hun gedrag, inzet en prestaties laten zien dat ze hun leven willen inrichten voor het beoefenen van topsport. Zij zullen er alles aan doen om hun doelen te bereiken. Hun intenties richten zich op het EK onder 23 en / of op de Universiade.

 

"De Stentor" dinsdag 4 mei 2004

Burgman loopt snelle 1500

BRUSSEL - De Zwolse PEC 1910-atlete Lindy Burgman is het zomerseizoen sterk begonnen. in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel liep Burgman een nieuw persoonlijk record op de 1500 meter (4.28.29). Voor het eerst dook ze onder de 4.30 min. Burgman eindigde in de wedstrijd, waarbij de Belgische vrouwentop aanwezig was, als vijfde.
Burgman is intussen opgenomen in het Newline-team van Rien Mulder. De nationale topatletes Anita Looper en Miranda Boonstra maken eveneens deel uit van het team, dat zijn thuisbasis in Wapenveld heeft.

"De Stentor"  5 november 2003

Lindy Burgman speurt in Kenia naar zichzelf

door Eric Mondeel

5 NOVEMBER 2003 - ARNHEM/ZWOLLE - Zij wil zichzelf in de ijle lucht van de Afrikaanse bergen opladen met fysieke kracht en duurvermogen. Maar ze reist ook duizenden kilometers op zoek naar rust, noodzakelijk voor een speurtocht in haar eigen geest. De Zwolse atlete Lindy Burgman (20) vertrekt op 23 november voor een hoogtestage in het loopcentrum van Lornah Kiplagat, de Keniaans-Nederlandse topatlete.

Wie in Kenia hard kan rennen, heeft een kans om te ontsnappen aan de armoede. Atleten in Nederland lopen vaak vast in de verplichtingen van de consumptiemaatschappij. Lindy Burgman kan erover meepraten. Wonen en studeren in Arnhem, trainen op Papendal, colleges volgen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, even uitrusten in het ouderlijk huis in Zwolle en dan wacht weer zo‘n zelfde week. Voortdurend onderweg, voortgedreven door chronische prestatiedrang. Maar zelfs een student bewegingswetenschappen kan zichzelf niet inhalen.

Ze snakt naar de rust van het trainingscentrum bij Iten in Kenia. Zelfs de spartaanse omstandigheden trekken haar aan. ‘We gaan mee in het levensritme van de Keniaanse atleten: back to basic, terug naar het leven zoals het vroeger was. Dat betekent dus om zeven uur opstaan en verder vooral trainen. En ik heb begrepen dat je daar veel beter kunt studeren. Hier heb je voortdurend prikkels, in Kenia kun je helemaal tot rust komen. Saai? Nee, daar ben ik niet bang voor. Het lijkt me eerder spannend, want we zijn helemaal op elkaar aangewezen.‘

Burgman krijgt tevens een maand de tijd om tot bezinning te komen. Vanwege een slepende, mysterieuze kwetsuur aan haar scheenbeen liep het afgelopen seizoen in het honderd. De Zwolse, die in de regio concurrentes altijd de hielen liet zien en op de NK bij de B-junioren twee keer zilver greep op de 800 meter, had het veld nu ineens vóór zich. ‘Ik hoop aansluiting te krijgen met de nationale seniorentop, maar ik moet een groot gat overbruggen.‘


Ze heeft ervaring opgedaan met het verwerken van tegenslagen. Na de 1500 meter voor A-junioren op de nationale kampioenschappen moest een finishfoto uitsluitsel geven, zó minimaal was het verschil tussen de nummers twee, drie en vier. De jury riep Burgman aanvankelijk uit tot winnares van het zilver. ‘Maar dat was een regelrechte blunder. Uiteindelijk bleek dat ik als vierde was geëindigd. Bizar. Van enorme vreugde verviel ik in groot verdriet. Dat zal ik nooit vergeten. Die tegenslagen verwerk ik door aan de mooie momenten te denken.‘

Om zichzelf beter te leren kennen, heeft ze baat bij haar studievak sportpsychologie. Moet je je voor een wedstrijd altijd afschermen in een cocon van concentratie? Of kun je soms beter vlinderen naar de oppeppende kracht van collega‘s en toeschouwers? ‘Je hebt mensen die ineenkrimpen van veel publiek, maar ik kan daar juist van genieten. Ik heb op de Ivo van Damme Memorial gelopen in een stadion met 50.000 toeschouwers. Het was een voorprogramma, maar ik beeldde me in dat al die mensen voor mij gekomen waren. Dat gaf me kracht.‘

De hoogtestage past in het ambitieuze ‘Adoptieplan Kenia‘. Het is de bedoeling dat een bedrijf 1200 euro schuift. Daarvan is duizend euro bestemd voor de stage van een Nederlandse atleet en tweehonderd euro voor de schoolopleiding van een jonge Keniaanse atleet. De Nederlandse atleet spreekt vervolgens met het ‘adoptiebedrijf‘ een passende tegenprestatie af. Bijvoorbeeld looptraining geven aan de werknemers.